Nacionalno CanSat/Raketno Takmičenje – kvalifikacije za “Kontinentalno WCRC” takmičenje u Italiji

Nacionalno CanSat/Raketno takmičenje je prvobitno bilo planirano za 2. april 2022. godine, ali je usled nepovoljnih vremenskih uslova pomereno za 9. april. Za nadmetanje u lansiranju raketa se prijavilo sedam ekipa: četiri iz Vranja, dve iz Rume i jedna iz Bečeja. Takmičenje je održano na sportskom aerodromu u Velikim Radincima. 

Svaka ekipa je brojala po 5 članova pri čemu je svaki od učenika imao poseban zadatak. Tokom takmičenja, timovi su morali da obave dve misije:

  • lansiranje vodene rakete bez CanSat-a,
  • lansiranje rakete na čvrsto gorivo, ali sa CanSat-om.

CanSat je, nakon odvajanja od rakete, morao da otvori padobran i tokom spuštanja da pošalje telemetriju do zemaljske stanice kojom upravljaju timovi.

Učenici STŠ „Milenko Brzak-Uča“ koji su učestvovali u ovom takmičenju su:

  • Slavko Popović
  • Uroš Ercegovac
  • Aleksa Malbašić
  • Vukašin Krnić
  • Jovan Pavlović
  • Dušan Planinac
  • Jasmina Šivoljicki
  • Jovan Božić
  • Uroš Knežević
  • Miloš Mladenović

Ime tima: APOLO404 – Going Beyond Expectations

 Mentor tima: Igor Tomić

Vodene rakete

Princip rada rakete na vodu jeste da se u samu raketu koja je prethodno napunjena određenom količinom vode, upumpava vazduh do određenog pritiska. Kad se postigne željeni pritisak, raketa se uz pomoć mehanizma za otpuštanje, odvaja od rampe. Potisak koji se stvara oslobađenjem vode iz rakete lansira raketu u visinu. Rampa za lansiranje mora biti fiksirana i stabilna što obezbeđuje pravilan let rakete.

Prilikom prireme učenici su izradili preko 30 različitih raketa, kako bi došli do optimalnog modela u pogledu potrebnog pritiska, količine vode u boci, vrha rakete, krilaca na raketi i drugih činilaca koji utiču na kvalitet leta. 

CanSat

CanSat je mali analogni satelit čije su komponente smeštene u unutrašnjost limenke od 350 ml. CanSat omogućava priuštiv način sticanja osnovnih znanja iz svemirskog inženjeringa za predavače, đake i studente kao i doživljavanja inženjerskih izazova pri izradi satelita. Đaci i studenti su u mogućnosti da dizajniraju i naprave mali elektronski tovar koji može da stane u limenku od 350 ml. CanSat se lansira raketom koja je na ovom takmičenju išla do 500 metara visine. Pomoću padobrana CanSat se polako spušta na zemlju i tokom spuštanja sprovodi svoju misiju (npr. meri vazdušni pritisak i temperaturu i šalje telemetriju). Analizom podataka koje je prikupio CanSat, korisnici će istražiti razloge uspeha ili neuspeha njegove misije.

Za izradu satelita učenici su koristili Arduino Nano, senzore za temperaturu, pritisak, vlažnost vazduha, prijemnike… Takođe, napravljena je i zemaljska stanica koja je dobijala sve te podatke.

Epilog takmičenja

Na takmičenju naše ekipe su uspele da zadovolje kvalifikacionu normu i na taj način da se plasiraju kao predstavnici Srbije na “Kontinentalno WCRC” takmičenje koje će se održati u Italiji.

Pored kvalifikacije u sledeću rundu takmičenja, ekipe su stekle dodatno iskustvo i uvidele prednosti svojih modela, ali  i nedostatke koje treba otkloniti.

Posebna zahvalnost profesorima koji su pomogli u procesu pripreme za takmičenje: Saši Radišiću, Stevanu Krstonošiću, Siniši Šovljanskom, Tanji Tomić, Dušanki Nešković, Zoranu Negovanoviću, Dragi Mitrović kao i direktorici Vesni Ilić.

Skip to toolbar