„Postaviti pravo pitanje je pola znanja. Razlika između onoga što ste danas i onoga što  ćete biti za pet godina zavisiće od kvaliteta knjiga koje budete pročitali."

Istorija škole

Srednja tehnička škola “Milenko Brzak Uča” u Rumi osnovana je 1961. godine odlukom Narodnog odbora opštine Ruma tako da već 50 godina kroz školu defiluje mladost ka sazrevanju. U dvorištu škole nalazi se spomen bista podignuta Milenku Brzaku Uči, prvoborcu, rodom iz Vognja, sela pored Rume. Bistu je izradio Jovan Soldatovic, vajar iz Novog Sada.

Dakle, školske 1961/1962. upisali smo prvu generaciji Mašinskih tehničara – 137 učenika. Školska zgrada imala je samo jedno krilo sa pet učionica. Već sledeća godine zgrada je proširena, a nekoliko godina kasnije je podignuta i fiskulturna sala. Time su ostvareni bitni prostorani preduslovi za uspešno izvođenje nastavka. Uz sve bolje opremljene kabinete, sa dobrim nastavnim kadrom, škola je uspešno radila. Tehničari koji su završili našu školu imali su vrlo solidna teorijska znanja kao i dobru osnovu za praktičan rad. Polovina naših maturanata pronašla je nalazilo lako posao  a druga polovina je uspešno završavala tehničke fakultate.

Formiranje Radne organizacije Tehnički školski centar od 31. marta 1968. godine, škola je radila u sastavu Centralni kao OOUR Tehnička škola “Milenko Brzak Uča”.

  1. oktobra 1976. godine konstitzisan je Centar za opšte srednje i stručno obrazovanje u čijem sastavu je bilo OOUR Tehnička škola “Milenko Brzak Uča”.

Usled promene u ortanizovanju RO Centar za opšte srednje i stručno obratovanje u Rumi izvršeno je organizovanje i konstituisanje nove Radne organizacije Centar za pozitivno usmereno obrazovanje i vaspitanje srednjeg stupnja u metalskoj i elektro struci “Milenko Brzak Uča”.

Posle desetak godina eksperimentisanja u našem školstvu ponovo smo “otkrili” srednje škole od pre 1975. godine.

Zbog promene naziva i delatnosti 25.10.1984. godine postali smo Srednja tehnička škola “Milenko Brzak Uča”. Delatnost škole: obrazovanje i vaspitanje učenika i polaznika pre rada, uz rad i iz rada I, II, III, IV i V stepen stručne spreme u metalskoj i elektro struci.

oktobra 1990. godine zbog usaglašavanja sa Zakonom o društvenim delatnostima i zakonom o srednjem vaspitanju i obratovanju dobijamo današnji naziv: Srednja tehnička škola “Milenko Brzak Uča”.

Školski porstor je značajno proširen 1992. kad je urađen drugi sprat. Tako smo dobili četiri nove učionice opšte namene i tri nova kabineta. 

Prostorni uslovi su nedovoljni. Prostorije koristimo zajedno sa Srednjom poljoprivrednom – prehrambenom školom što otežava bolje organizovanje nastave.

Praktična nastava se izvodi u školskim radionicama, preduzećima i privatnim radionicama. Škola poseduje kabinete, fiskulturnu salu, školsko dvorište sa uređenim sportskim terenima. Oko terena je velika zelena površina.

Školska biblioteka raspolaže sa osnovnim književnim fondom i uglavnom zadovoljava potrebe učenika.

Đački parlament radi od školske 2004/2005. godine. Na sednicama parlamenta učenici zajedno sa pedagoškom službom identifikuje probleme i predlažu rešenja.

Na adresu škole redovno stižu razni stručni časopisi.

Učenici naše škole učestvuju na takmičenjima iz elektrotehnike i mašinstva i obrade metala, kao i opšteobratovnih predmeta. Kod učenika negujemo osećaj humane akcije: dobrovoljno davanje krvi, pomoć distrofičarima i uopšte pomoć drugima u nevolji.

U našoj školi učenici stiču solidno obrazovanje što potvrđuje uspešno studiranje naših bivših učenika, kako na prirodnim, tako i na društvenim naukama.

U školi je značajno razvijena fizička kultura, a učenici postižu odlične rezultate u košarci, rukometu, odbojci, atletici i fudbalu, o čemu svedoče mnogobrojna priznanja.

Skip to toolbar