Sinergija Crkve i škole na polju verske nastave

Blagoslovom, idejom i ljubavlju arhijerejskog namesnika rumskog protojereja- stavrofora Sretena Lazarevića, a dobrotom, predusretljivošću i organizovanjem starešine Sabornog Hrama Silaska Svetog Duha na apostole u Rumi, protojereja Dušana Višekrune, od ove godine crkvena opština rumska odlučila je da daruje učenike veronauke.

Zamisao je da se na predlog veroučitelja, iz svakog odeljenja rumskih osnovnih i srednjih škola, po jedan učenik nagradi za uredno pohađanje, aktivno učestvovanje i delatnu ljubav prema verskoj nastavi. Tako su se u 33. nedelju po Duhovima 06.02.2022. na Svetoj Liturgiji u Sabornom rumskom hramu okupili učenici i profesori Srednjetehničke škole „Milenko Brzak- Uča“ da molitveno i saborno proslave Prepodobnu Kseniju Rimljanku i Svetu Kseniju Petrogradsku. Svetu službu Božiju služio je prota Dušan uz sasluženje penzionisanog prote Rajka Cabunca, uz prisustvo roditelja, baka, deka i svih onih kojima su osmesi i zadovoljstvo liturgijskog slavlja bila- divna srpska deca, omladina i budućnost srpske Crkve, škole i nacije uopšte.

Prikazavši svoj rad sa časova stručnih predmeta, u ime učenika škole koja je tehničke struke, svima se zahvalila Ana Pejić, odlična učenica, anđeoskih manira, budući inženjer, učenica odeljenja E/41 obrazovnog profila Elektrotehničar računara. Ona je došla sa svojom porodicom, da zablagodari crkvenoj opštini i prikaže svoje umeće kojim će se u budućnosti baviti na opšte dobro ovog društva.

Sve učenike, njih dvadesetak, nagradio je starešina, prota Dušan, knjigom sveštenikaIlije Šugajeva „Jednom za ceo život“. Zasigurno, obostrano i odlučno svima je cilj, kako je istakao prota Dušan, radovanje u Gospodu za sve, a ishod srdačan- nastaviti u ovako teškom vremenu kontinuiranu i nepresušnu saradnju Crkve i škole koje su „dve rođene sestre“ ovog naroda, ove zemlje i ljudi koji žive na našim prostorima.

Biće ovo početak svega onoga što je umoljeno i zamišljeno, na opštu radost svih naših učenika, veroučitelja, a najpre duhovnika- sveštenika, jer se ovde zakon ljubavi, prvi i osnovni, najveći i najsilniji, pokazuje delatno i bespoštedno.

Spisak nagređenih učenika možete preuzeti ovde.

Stefan Nedić, veroučiteljSTŠ „Milenko Brzak- Uča“ u Rumi

Skip to toolbar