3. LTTA sastanak partnera projekta „Sa robotom na ti“ iz Srbije, Slovenije i Portugalije je održan u Sloveniji, u Sežani, od 3.5.2022. do 7.5.2022.

Polazak je dogovoren ispred škole, u 7 sati, da bi bilo dovoljno vremena za pakovanje stvari i još jedan dogovor.

Iz STŠ „Milenko Brzak Uča“ iz Rume su krenuli učenici Teodora Radić, Miljana Vuković, Uroš Ercegovac i Slavko Popović sa profesorima Dragom Mitrović i Goranom Maravićem i Vladimirom Laloševićem iz CNT-a, koji je koordinator projekta.

U školi nas je dočekao direktor Dušan Štolfa, pozdravio i upoznao sa mestom i školom.

Maja Prešern, koordinator projekta iz Slovenije, provela nas je kroz školu, upoznajući nas sa aktivnostima i radovima učenika škole.

Nakon ručka, uputili smo se ka Višoj umetničkoj školi, gde je organizovano predavanje o 3D skeneru, koje je održao poznati stručnjak iz ove oblasti, Andrej Žužanek. Prikazan je princip rada 3D skenera, brojni primeri rekonstrukcija i modela.

U četvrtak, 5.5.2022. Maja Prešern nas je povela do partnera u projektu, firme „DRM azure film” koja se bavi 3D štampom i proizvodnjom filamenta za 3D štampače. Učenici su pažljivo saslušali domaćina, vlasnika firme koji je objasnio i pokazao praktično kako radi 3D štampač.

U toku dana smo obišli sobu Srečka Kosovela, gde smo saznali ko je bio ovaj pesnik sa početka 20.veka i čitali njegovu poeziju.

U toku 6.5.2022. imali smo obuku o 3D dizajnu i softveru koji se koristi za dizajniranje. U pitanju je Rhinoceros 5.0, i učesnici su mogli da rade u ovom softveru i upoznaju se sa radnim okruženjem.
Obuku je držala Jelena Uršić, direktorica Više strukovne škole.

Posetili smo radionicu za izradu poludragog i dragog kamenja, gde su se neki od učenika okušali u ovom zanimljivom zanatu i za to bili nagrađeni.

Uveče, 6.5. bili smo gosti Mobility zabave koja je organizovana u prostorijama Omladinskog centra, uveče nakon večere. Učenici iz Portugalije, Srbije i Slovenije su sa svojim drugovima razmenili iskustva o učešću u projektiima i nastavili druženje uz muziku.

U subotu, 7.5.2022. godine smo u Srednjoj školi prisustvovali završnom susretu, na kome smo ostavili otisak dlana i dobili sertifikate nakon završene obuke.

U popodnevnim satima smo napustili Sežanu, i u Srbiju se vratili u večernjim satima. Učenici su bili umorni ali bogatiji za nova iskustva i znanja.

Skip to toolbar