Izveštaj sa 2. LTTA sastanka održanog u Portugaliji od 22.02. do 26.02.2022.

2. LTTA sastanak partnera projekta „Sa robotom na ti“ iz Srbije, Slovenije i Portugalije je održan u Portugaliji, u Barselosu od 22.2.2022. do 26.2.2022. Iz Srbije u Barselos su doputovali učenici Teodora Radić, Miljana Vuković, Uroš Ercegovac i Slavko Popović sa profesorima Igorom Tomićem i Goranom Maravićem iz STŠ „Milenko Brzak Uča“ i Vladimirom Laloševićem iz CNT-a.

U smeštaj su stigli u popodnevnim časovima, i nakon što su se smestili uputili su se na večeru i obilazak centra grada. Nakon odmora u hotelu, nastavljen obilazak grada i okoline. U sredu, 23.2.2022. nakon doručka, u prepodnevnim časovima, učenici i profesori su se
uputili u školu Escuela Secundaria de Barcelos. U školi je svaki tim prezentovao svoju državu i školu, nakon čega je nastavljen obilazak škole.


Posle ručka u restoranu, u školi je započeta obrada materijala vezanog za projekat. Rađeno je na kodu u Phyton programu gde su učenici upoznati sa robotskom rukom, kao i sa nekim ranijim projektima domaćina. Nakon uspešnog prvog dana, druženje je nastavljeno uz večeru.

U četvrtak, 24.2.2022. u jutarnjim časovima gosti i domaćini su se uputili u pravcu Brage, gde su posetili univerzitet Universidade do Minho a nakon toga i firmu ESI- engenharia, solucoes e inovacao.

Posle povratka u Barselos, posetili su tradicionalnu pijacu koja je tu svaki četvrtak. U večernjim časovima je druženje nastavljeno šetnjom po gradu. U petak, 25.2.2022. odmah nakon doručka učenici i profesori su se uputili u Porto gde su proveli ceo dan.

Nakon ručka i slušanja uličnih svirača, zaputili su se na vidikovac iznad mosta.

Na obližnjoj obali su uživali u šetnji po plaži i zalasku sunca.

Poslednji dan, 26.2.2022. učenici i profesori su se nakon doručka uputili na aerodrom. U Rumu su stigli u kasnim popodnevnim satima.

Iskustvo koje su učenici doživeli u Portugaliji, uzimajući u obzir i obuke i druženje sa vršnjacima opisali su kao nezaboravno i ispunjavajuće.

Izveštaj sačinila Teodora Radić, STŠ “Milenko Brzak Uča” iz Rume

 

 

Skip to toolbar