U petak 03. juna 2022. rumsku STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ su posetili i predavanje održali Dušan Radosavljević i Željko Kalem iz Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada. Povod njihove posete bilo je učešće učenika i nastavnika škole na Nacionalnom raketnom takmičenju na kome su se plasirali na ’’Kontinentalno WCRC’’ takmičenje koje će biti održano u Italiji i na kome će predstavljati Srbiju. Ekipu učenika STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ iz Rume čiji projekat nosi naziv ’’Apolo404 – Going Beyond Expectations’’ predvodio je nastavnik Igor Tomić, a učenici koji su učestvovali u ovom takmičenju su Slavko Popović, Uroš Ercegovac, Aleksa Malbašić, Vukašin Krnić, Jovan Pavlović, Dušan Planinac, Jasmina Šivoljicki, Jovan Božić, Uroš Knežević i Miloš Mladenović.

Na samom početku prisutne je pozdravila direktorka Vesna Ilić rekavši da joj je pripala velika čast da u školi na čijem je čelu ima pionire iz oblasti svemirskog inženjerstva, i to ne samo pionire u Srbiji, nego svetske pionire. Direktorka Ilić je dodala i to je je ’’Apolo404’’ samo jedan od projekata koji se realizuje u školi, te da zahvaljući znanju i entuzijazmu profesora, ali i učenika, škola nezaustavljivo ide napred, u korak sa evropskim i svetskim trendovima.

 

Mi smo danas došli da nagradimo na neki način, odnosno dodatno motivišemo učenike STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ i njihove nastavnike i proširimo njihova znanja iz oblasti raketnog modelarstva i inženjeringa. S obzirom da je ovo nova oblast, ovi učenici su pokazali da su pioniri u raketnom inženjerstvu i da će svojim primerom motivisati i druge učenike. Ovo je ogroman uspeh za Rumu i Srbiju, a oni su pokazali da postoji veliko interesovanje. Drugi uspeh je dugoročniji, odnosno, pitanje čime će se oni kasnije baviti. Ovo je interdisciplinarna stvar sa kojom su se oni upoznali i oni će se usmeravati u jednom od smerova, a to je višestruko značajno na nacionalnom nivou – rekao je Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa i dodao da su učenici STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ iz Rume ’’na prvu loptu’’ shvatili o čemu se radi i zbog toga će im biti omogućeno da među prvima saznaju i otkriju sve novine u vezi sa raketnim inženjerstvom, jer su Srbiji kao društvu i kao ekonomiji na prvom mestu potrebni inženjeri.

Učenici i nastavnici su gotovo jednosatno predavanje pažljivo slušali i još toliko proveli u razgovoru, postavljajući pitanja i kroz odgovore sagledavajući mogućnosti saradnje, te razmenjujući znanja došli do novih ideja.

Biti svemiski inženjer je mnogo više nego biti običan inženjer, jer je potrebna velika širina u znanju i obrazovanju. Ovo je nova grana i ovi učenici su oni pravi pioniri koji treba da nastave ovo što smo mi u Komitetu za razvoj svemirskog programa započeli. Pred njima je svetla budućnost, jer je svemirski inženjering novina koja obuhvata mnogo oblasti, koje su nepopularne u celom svetu jer su teške i nepoznate. Mi ovim našim predavanjima i takmičenjima skrećemo pažnju Srbiji, Evropi i svetu na vas, jer smo mi prva zemlja koja je nakon pandemije učestvovala i ostvarila zavidne rezultate u oblasti svemirskog inženjeringa. Ovo je uvod u prave satelite, koji nas u jednom momentu obrazovanja i očekuju – kazao je Radosavljević.

Da je velika čast, ali i odgovornost predvoditi mlade ljude željne znanja, istakao je profesor Igor Tomić i dodao:

S obzirom da je takmičenje održano početkom aprila na aerodromu ‘’Veliki Radinci’’ predstavljalo prvu fazu Svetskog CanSat/Raketnog Šampionata sam dolazak na Aerodrom i takmičenje sa svojim vršnjacima u potpuno drugom ambijentu i atmosferi, predstavljalo je neophodan dodatak procesu učenja I praktične izrade raketa, kako bi učenici bili spremniji za nastavak takmičenja u drugoj fazi, na Kontinentalnom nivou, u Italiji. U timu je bilo pet učenika i svako od njih je imao poseban zadatak.
Tokom takmičenja timovi su morali da ispune dve misije.
Prva misija je bila lansiranje rakete na vodu bez CanSat-a, dok je druga misija bila lansiranje rakete na čvrsto gorivo, ali sa CanSat-om.
CanSat-u, nakon što se odvojio od Rakete, morao je da se otvori padobran i tokom spuštanja na zemlju morao je da šalje telemetriju ka zemaljskoj stanici kojom su upravljali timovi.

Dok učenici uzbuđeno čekaju odlazak u Italiju i vredno se pripremaju sa svojim profesorima, mora se priznati da ni posmatrači nisu ravnodušni, iščekujući odlazak u svemir.

Tekst i fotografije Jelena Antić Gagić

Skip to toolbar