Историја школе

Средња техничка школа “Миленко Брзак-Уча” у Руми основана је 1961. године одлуком Народног одбора општине Рума тако да већ 60 година кроз школу дефилује младост ка сазревању. У дворишту школе налази се спомен биста подигнута Миленку Брзаку Учи, првоборцу, родом из Вогња, села поред Руме. Бисту је израдио Јован Солдатовиц, вајар из Новог Сада.

Дакле, школске 1961/1962. уписали смо прву генерацији Машинских техничара – 137 ученика. Школска зграда имала је само једно крило са пет учионица. Вец́ следец́а године зграда је проширена, а неколико година касније је подигнута и фискултурна сала. Тиме су остварени битни просторани предуслови за успешно извођење наставка. Уз све боље опремљене кабинете, са добрим наставним кадром, школа је успешно радила. Техничари који су завршили нашу школу имали су врло солидна теоријска знања као и добру основу за практичан рад. Половина наших матураната пронашла је налазило лако посао  а друга половина је успешно завршавала техничке факултате.

Формирање Радне организације Технички школски центар од 31. марта 1968. године, школа је радила у саставу Централни као ООУР Техничка школа “Миленко Брзак-Уча”.

октобра 1976. године конститзисан је Центар за опште средње и стручно образовање у чијем саставу је било ООУР Техничка школа “Миленко Брзак-Уча”.

Услед промене у ортанизовању РО Центар за опште средње и стручно обратовање у Руми извршено је организовање и конституисање нове Радне организације Центар за позитивно усмерено образовање и васпитање средњег ступња у металској и електро струци “Миленко Брзак-Уча”.

После десетак година експериментисања у нашем школству поново смо “открили” средње школе од пре 1975. године.

Због промене назива и делатности 25.10.1984. године постали смо Средња техничка школа “Миленко Брзак-Уча”. Делатност школе: образовање и васпитање ученика и полазника пре рада, уз рад и из рада И, ИИ, ИИИ, ИВ и В степен стручне спреме у металској и електро струци.

октобра 1990. године због усаглашавања са Законом о друштвеним делатностима и законом о средњем васпитању и обратовању добијамо данашњи назив: Средња техничка школа “Миленко Брзак-Уча”.

Школски порстор је значајно проширен 1992. кад је урађен други спрат. Тако смо добили четири нове учионице опште намене и три нова кабинета. 

Просторни услови су недовољни. Просторије користимо заједно са Средњом пољопривредном – прехрамбеном школом што отежава боље организовање наставе.

Практична настава се изводи у школским радионицама, предузећима и приватним радионицама. Школа поседује кабинете, фискултурну салу, школско двориште са уређеним спортским теренима. Око терена је велика зелена површина.

Школска библиотека располаже са основним књижевним фондом и углавном задовољава потребе ученика.

Ђачки парламент ради од школске 2004/2005. године. На седницама парламента ученици заједно са педагошком службом идентификује проблеме и предлажу решења.

На адресу школе редовно стижу разни стручни часописи.

Ученици наше школе учествују на такмичењима из електротехнике и машинства и обраде метала, као и општеобратовних предмета. Код ученика негујемо осећај хумане акције: добровољно давање крви, помоћ дистрофичарима и уопште помоћ другима у невољи.

У нашој школи ученици стичу одлично образовање што потврђује успешно студирање наших бивших ученика, како на природним, тако и на друштвеним наукама.

У школи је значајно развијена физичка култура, а ученици постижу одличне резултате у кошарци, рукомету, одбојци, атлетици и фудбалу, о чему сведоче многобројна признања.

„Поставити право питање је пола знања. Разлика између онога што сте данас и онога што ћете бити за пет година зависиће од квалитета књига које будете прочитали."

- Роџер Бејкон -

„Која је разлика између школе и живота? У школи добијате лекцију, а затим вам дају тест. У животу добијате тест који вас научи лекцију.“

- Том Бодет -

"Ум није суд који треба да се испуни него ватра која треба да се распламса."

- Плутарх-

previous arrow
next arrow
Slider
Skip to toolbar