Финансијска едукација ће и ове године бити у центру дешавања широм Европе од 20. до 26. марта 2023. године, када национална удружења банака у више од 30 земаља започну активности у оквиру Европске недеље новца, како би допрла до хиљада младих људи са циљем побољшања финансијске писмености и дизања свести о значају исте.

Биће то девети пут да банкарски сектор Европе, на иницијативу Европске банкарске федерације из Брисела, организује овај догађај. Европска недеља новца има за циљ да подигне свест јавности о бенефитима финансијске едукације.

Удружење банака Србије, коме је финансијска едукација трајно опредељење, у сарадњи са банкама девети пут организује Европску недељу новца у Србији, коју ће обележити пригодним активностима у форми радионица, округлих столова и предавања за различите циљне групе и ученике свих узраста. И ове године централни догађај биће Европски квиз новца, још једна иницијатива коју је Европска банкарска федерација покренула 2017. године са циљем финансијског описмењавања, када су национална удружења банака у многим земљама Европе позвала ученике узраста од 13 до 15 година да се придруже и учествују. Удружење банака Србије, као члан Пројектне групе за финансијску писменост ЕБФ, активно је учествовало у креирању овог европског пројекта, заједно са још 30 других националних удружења банака.

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, овај пројекат се по шести пут реализује у Србији, те ће на државном такмичењу у оквиру Европске недеље новца, 23. марта 2023. године од 14 часова, учествовати велики број ученика из школа сиром Србије. Ученици седмог и осмог разреда основне и првог разреда средње школе, односно сви ученици који у тренутку такмичења имају 13, 14 или 15 година, такмичари који су рођени пре 15. маја 2007. тада ће имати прилику да се истакну знањем и победе на такмичењу које ће се уживо одиграти путем онлајн платформе Кахоот! Удружење банака Србије ће, као и прошлог пута, наградити три првопласирана ученика и њихове наставнике – менторе, а два првопласирана ученика биће позвана на финале Европског квиза новца које ће се одржати у Бриселу, 15. и 16. маја 2023. године.

О самој игри

Ови квизови се могу играти у учионици или код куће. Обично вам је потребно најмање два уређаја за играње, наиме један који делује као квизмастер, а други као играч. Током националног такмичења, питања ће се емитовати уживо преко You Tube канала Удружења банака, а одговори давати путем Кахоот апликације.

Такође, можете инсталирати Кахоот! апликацију на паметном телефону, што вам омогућава да користите квиз на једном уређају.

Како се игра?

   1. Изаберите један уређај који треба да буде квизмастер и један или више уређаја на којима ћете играти (уређај може бити телефон, таблет или рачунар)
   2. Изаберите један од десет Kohoot! линкова (изнад) помоћу уређаја квизмастер
   3. Притисните тастер play на уређају квизмастер, а затим изаберите цлассиц мод, добићете ПИН код
   4. Играчи одлазе на kahoot.it или отварају апликацију
   5. Играчи уносе ПИН са квизмастер уређаја и надимак на своје уређаје
   6. Притисните старт на уређају квизмастер и забава може да почне!
   7. Играчи одговарају на питања одабиром једног од четири симбола за одговор на својим уређајима.

Напомене

 • Можете да играте на једном уређају тако што ћете инсталирати Кахоот! апликацију на паметном телефону.
 • Такође можете играти на једном уређају користећи више картица (табова) у вашем интернет броwсер-у. Отворите једну картицу као квизмастер и једну као играч.
 • За додатна упутства, опције и како направити сопствени Kahoot, налог погледајте детаље на: : kahoot.com/what-is-kahoot/
Skip to toolbar