Ove godine slavimo značajan jubilej, šezdeset godina od osnivanja naše škole i upisa prve generacije učenika.
Te daleke 1961. godine Narodni odbor Opštine Ruma doneo je odluku da se na imanju, koje je nekada pripadalo grofu Pejačeviću podigne zgrada buduće srednje škole, pod nazivom Tehnička škola „Milenko Brzak-Uča“.
Škola nosi ime mladog učitelja rođenog 1920. godine u Vognju koji se opredelio za napredni radnički i revolucionarni pokret. Među prvima stupa u redove vojvođanskih partizana i bori se protiv okupatora sve do 1944. kada hrabro gine prilikom jedne akcije. Spomen-bista Milenka Brzaka Uče otkrivena je 10.6.1972. u dvorišnom parku ispred ulaza u zgradu škole. Bistu je izradio Jovan Soldatović, vajar iz Novog Sada od livene bronze.
U prvi razred upisao se 151 učenik i to u mašinski odsek za zanimanje mašinski tehničar opšteg smera. Izvođenje nastave je počelo 18.9.1961. na srpskohrvatskom jeziku. Đorđe Pekić je bio prvi direktor. Od 1979. godine kao Dan škole se slavi 25. maj, nekadašnji Dan mladosti.
Našu školu trenutno pohađa 418 učenika raspoređenih u 18 odeljenja. S obzirom na prirodu obrazovanja koje nudimo većina učenika je muškog pola 382, dok školu pohađa 36 devojaka.
Već šezdeset godina naša škola obrazuje stručnjake u mašinstvu i obradi metala i elektrotehnici. U zavisnosti od pravca u kom se razvijala privreda, u našoj su se školi menjali obrazovni profili. Danas naši učenici uče da postanu mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje, bravari-zavarivači po dualnom modelu, mašinski tehničari motornih vozila, automehaničari, bravari, elektroinstalateri, elektromehaničari za termičke i rashladne uređaje, autoelektričari, elektrotehničari automatike i elektrotehničari računara.
Naša škola organizuje i prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju za lica koja su stekla srednje obrazovanje. Takođe, učenici koji prestanu redovno da pohađaju nastavu mogu vanredno da nastave da se školuju.
S obzirom da je naša škola srednja stručna, posebnu pažnju posvećujemo izvođenju prakse. Praktična nastava se izvodi u školskim radionicama, preduzećima i privatnim zanatskim radionicama sa kojima naša škola ostvaruje dugogodišnju saradnju.
Lokalna samouprava nam pruža veliku pomoć u realizaciji potreba škole kako bismo unapredili uslove rada.

MISIJA ŠKOLE

Misija naše škole je održavanje dugogodišnje tradicije i ugleda u obrazovanju i vaspitanju. Mi smo centar tehničkog obrazovno-vaspitnog, ali i kulturnog i duhovonog razvoja učenika i nastavnika. Naša škola ide u susret društvenim i tehničkim promenama, a unutrašnje reforme škole su stalno prisutne. U školi učenici i nastavnici imaju priliku da se razvijaju i da zadovolje svoje obrazovne i druge potrebe. Škola ima kvalitetan potencijal, kako u učenicima tako i u nastavnom kadru. Otvorena je za nova tehnička dostignuća, nove forme učenja i saradnju sa svim interesnim grupama. Osnovni princip na kojem se zasniva rad škole je podsticanje ličnog razvoja svakog učenika i nastavnika, ali i priprema učenika za izlazak na tržište rada i dalje školovanje.

VIZIJA

Želimo da postanemo savremena škola koja kontinuirano unapređuje nastavni proces, poboljšava međuljudske odnose, razvija sposobnosti i interesovanja kako učenika, tako i nastavnika. Želimo da postanemo škola- centar inovativne nastave, sa multidisciplinarnim pristupom radu, moderno opremljenim kabinetima i primenom naučno-istraživačkog rada, kako u oblasti nastave, tako i u vannastavnim aktivnostima.
Takođe, želimo da postanemo škola koja priprema učenike za budući kvalitetan lični, ali i profesionalni razvoj, koja promoviše toleranciju i jednakost svih ljudi; škola koja inicira, organizuje i promoviše regionalnu i prekograničnu saradnju sa drugim zajednicama u cilju zbližavanja i povezivanja.

Skip to toolbar