У суботу, 22.04.2023. године, одржано је прво републичко такмичење основних‚ школа у програмирању и управљању дронова Фестивал ,,Знањем за будућност”. Један од организатора била је наша школа. Такмичење је одржано у Спортској хали ,,Ранко Жеравица” на Новом Београду и окупило је преко 160 ученика и 50 наставника из 40 школа широм Србије.Наша школа је, поред организације такмичења, била одговорна за прављење и пројектовање полигона и препрека за такмичарске задатке. Како бисмо омогућили ученицима да покажу своје вештине у управљању дроновима на различитим теренима, користили смо 3Д штампач за израду полигона и препрека.

Полигоне је пажљиво осмислио и дизајнирао професор Игор Томић, како би пружили изазов ученицима у управљању дроновима тестирајући њихове вештине у летењу, оријентацији и решавању проблема. Коришћење 3Д штампача за израду полигона и препрека додатно је показало како се савремене технологије могу интегрисати у образовни процес и пружити ученицима прилику да стекну практична искуства у коришћењу нових технологија у реалном свету.

Професор Игор Томић био је задужен заприпрему и израду задатака које су ученици морали да реше током такмичења. Задаци су били пажљиво осмишљени како би тестирали знање и вештине ученика у области програмирања и управљања дроновима.

Посебна улога ученика наше школе била је да буду супервизори током такмичења и да поставе полигоне. Ученици других и трећих разреда су се ангажовали током суђења, пратећи тачност извођења задатака и правила такмичења. Њихово ангажовање било је од кључног значаја за успешно спровођење такмичења.

Фестивал ,,Знањем за будућност” је подржало Министарство просвете и наша школа је поносна што је била један од организатора овог значајног такмичења. Циљ такмичења био је да промовише знање, вештине и интересе у области програмирања и управљања дроновима међу ученицима основних школа широм Србије, као и да подстакне њихову креативност и иновативност.

Након успешно спроведеног такмичења, планирамо да и даље организујемо сличне активности у будућности, како бисмо подржавали интересовање ученика за савремене технологије и припремали их за будуће изазове у области програмирања и технике.

Skip to toolbar