У просторијама Средње техничке школе “Миленко Брзак Уча” у Руми одржана је трибина 12. октобра 2023. године, посвећена информисању ромске заједнице о стипендијама које додељује Општина Рума.

Трибину су организовале Данијела Тадић, координаторка за ромска питања Општине Рума, и Јелена Јовановић, покрајинска посланица.

Циљ овог догађаја био је информисање ученика ромске националности о програму стипендирања за средњошколце које нуди Општина Рума.

Учесници трибине су били ученици средњих школа ромске националности, али трибина је била отворена за све заинтересоване ученике. Данијела Тадић и Јелена Јовановић су нагласиле важност образовања и пружиле информације о стипендијама које су доступне свим ученицима ромске националности који похађају средње школе у Руми, без обзира на њихове досадашње  резултате у школи.

Главне тачке трибине укључивале су:

    1. Представљање програма стипендирања:

Данијела Тадић и Јелена Јовановић су детаљно представиле програм стипендирања који нуди Општина Рума. Објасниле су услове за добијање стипендија, процедуру аплицирања и рокове за подношење захтева. Такође су истакле да је ово само једна од иницијатива кроз коју се општина труди да помогне деци ромске националности у остваривању њихових образовних циљева.

    1. Бесплатне месечне карте:

Поред стипендија, ученицима ромске националности такође су обезбеђене бесплатне месечне карте за јавни превоз како би им се омогућила боља мобилност и олакшало присуствовање настави.

    1. Приказивање филма:

Током трибине, присутнима је приказан кратак филм који је наглашавао важност образовања. Филм је такође дотакао проблеме с којима се млади ромске националности суочавају, као што су превремени бракови и друге изазове које могу имати у свом образовном путу.

 

Овај догађај је пружио прилику ученицима да постављају питања и размене мишљења о образовању и стипендијама. Данијела Тадић и Јелена Јовановић су такође истакле подршку локалних власти и друштвених институција ромској заједници у Руми и подстакле ученике да се активно ангажују у својим образовним путањама.

Трибина о информисању Рома о стипендијама Општине Рума представља корак ка бољој инклузији и подршци ромској заједници, те промовише образовање као кључ за побољшање квалитета живота и будућности младих Рома.

 

Skip to toolbar