Данас су наши ученици осветлали образ своје школе и предметних професора! Истог дана (17. 3. 2024. године) одржана су два такмичења на окружном нивоу- Књижевна олимпијада у Економској школи ,,9. мај” и Зонска смотра рецитатора у Музеју Срема. Оба такмичења одржана су у Сремској Митровици.

Пробрану екипу ученика, која је већ прошла један елиминациони круг (општински ниво такмичења), чинили су:
Дарио Такач (III ЕР), Круна Миливојевић (III ЕР), Вук Јовановић (II ТДС) – Књижевна олимпијада
Живко Павловић (IV ЕР), Немања Милосављевић (II ЕР) – Смотра рецитатора
У њиховој пратњи, као подршка, биле су професорице српског језика и књижевности Мирјана Веселиновић Турчиновић, Јелена Мушкиња и Јелена Весић. Како нам кажу, трему су имали сви, ученици и менторке.

Књижевна олимпијада је такмичење које организује Друштво за српски језик и књижевност и налази се у календару такмичења Министарства просвете и спорта Републике Србије. На почетку свог постојања такмичење је било намењено само ученицима гимназија који би показали изузетно интересовање за српски језик и књижевност. Касније је, да не би било дискриминације, дозвољено да на њему учествују и ученици средњих стручних школа, али под условом да их предметни професори за такмичење спремају по плану и програму за општи смер гимназије. Ученици општег смера гимназија имају пет часова српског језика и књижевности недељно док ученици средњих стручних школа имају три часа. Због тога су и даље такмичари на Књижевној олимпијади у преко 90% случаја ученици гимназија. Професорица Мирјана Веселиновић Турчиновић уочила је таленат за предмет код ученика Дарија Такача и Круне Миливојевић када је пре две и по године почела да им предаје и кренула са њима на часовима додатне наставе да обрађује дела по гимназијском плану и програму. Континуирани рад, упорност, а надасве љубав према предмету, дошли су до изражаја. Дарио Такач (III ЕР) освојио је прво место на окружном нивоу и без грешке урадио нимало лак тест (20 од 20 бодова), а Круна Миливојевић (III ЕР) треће место (18 од 20 бодова). Ове године, први пут, придружио им се и један ученик новог смера наше школе, техничар друмског саобраћаја Вук Јовановић (II ТДС), кога је припремала професорица Јелена Весић. Вук је пробио лед, имао је 11 од 20 бодова. Није успео да се пласира даље, али се надамо да неће одустати од такмичења јер је показао висок степен знања. Дарио и Круна пласирали су се на највиши, републички ниво такмичења, које ће се одржати крајем априла у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима.

Поред знања из књижевности наши ученици показали су и таленат за рецитовање. Имали смо два представника на Зонској смотри рецитатра, Немању Милосављевића (II ЕР) и Живка Павловића (IV ЕР). Музеј Срема био је испуњен стиховима највећих светских и српских песника у чијем казивању се такмичило преко 30 рецитатора. На Покрајинску смотру, која ће се такође одржати крајем априла, у Сечњу, пласирао се ученик четвртог разреда смера електротехничар рачунара, Живко Павловић, кога је припремала професорица Јелена Мушкиња. Живко је сигурним и доживљеним казивањем песме ,,Ја ништа од свега тога немам” песника Бране Петровића побрао неподељене симпатије стручног жирија.

Какав дан и колики успех! Честитамо нашим ученицима и њиховим професорицама!

Skip to toolbar