Нови систем за јавно обавештавање и узбуњивање становништва пуштен је данас у рад.

Сирене су се огласиле у 12 часова, а реч је о новим електронским уређајима са даљинским управљањем, који су део модернизованог система унапређења цивилне заштите.

Александра Ћирић, председница Општине Рума покренула је путем мобилног телефона сирене које се налазе на Средњој техничкој школи “Миленко Брзак – Уча”.

“Штаб за ванредне ситуације Општине Рума дао је сагласност за пробу ове ваздушне опасности, односно система за узбуњавање. Општина Рума је урадила модернизацију  система цивилне заштите и ови звуци опште узбуне које смо данас чули су део модерног система цивилне заштите који је недавно осавремењен. Купљене су три нове сирене које су постављене на три локације у граду и  од сада ће редовно функционисати овде у СТШ “Миленко Брзак – Уча”, затим у  ОШ “Змај Јова Јовановић” и на Железничкој станици у Руми. Такође, имамо сирене за узбуњивање у три велика села – Платичево, Хртковци и Никинци и циљ је да осавременимо тај систем цивилне заштите. Ово јесте свакако непријатан звук који нас асоцира на 1999. годину, али наша је дужност да се бар једном месечно у договору са МУП-ом сирене оглашавају као део пробе, да грађани знају да је цивилна заштита активна и да постоји у случајевима елементарних непогода као што су поплаве, пожари, ваздушне  опасности, да увек постоје сирене које ће дати знак за неку опасност и да цивилна заштита заиста постоји, не само на папиру, формално, да постоји и да су су наше јединице спремне да реагују у случају елементарних непогода и да правовремено дејствују”, изјавила је председница Ћирић.

Према препорукама Министарства одбране и МУП-а свака локална самоуправа је дужна да има сектор цивилне заштите и дејствује у складу са мерама и препорукама које ресорна министарства прописују.

“Ми смо морали током читаве 2022. године да извршимо низ мера и препорука које су нам дали надлежни ресори, да опремимо, да купимо оно што нам је недостајало и имамо читав елаборат цивилне заштите”, рекла је председница Ћирић.

Миленко Секулић, члан Општинског већа задужен за безбедност је рекао да је ово најновији и најсавременији систем који постоји на  територији Републике Србије и да је Рума једна од  пет општина на територији Србије која је направила тај систем.

“Ово је нови систем са даљинским управљањем, сирену можемо да упалимо уз помоћ телефона или преко монитора. Сиренама ће се управљати из једног оперативног центра и све ће бити увезане у један систем тако да  нећемо морати тражити људе који ће по селима морати укључивати сирене, већ ће моћи да се укључују из једног оперативног центра или појединачно или све одједном”, изјавио је Секулић.

Текст и слике презети са сајта ruma.rs.

Skip to toolbar