Матуранти наше школе боравили су у Прагу, главном граду Републике Чешке, у периоду од 23. до 26. 10. 2023. године. Богат програм и незаборавни тренуци остаће у сећању свих који су били на екскурзији, од ђака до професора. Матуранти су из Руме кренули у раним јутарњим часовима, узбуђени због поласка кога су прижељкивали месецима уназад. Укупно 64 ученика из одељења IV ЕР (електротехничари рачунара), IV KK (машински техничари за компјутерско конструисање) и IV MВ (машински техничари моторних возила) испунила су аутобус причом, смехом и позитивном атмосфером. У њиховој пратњи биле су одељењске старешине, Игор Томић, Татјана Томић, Мирјана Веселиновић Турчиновић, као и проф. Татјана Мандић и директорица школе Весна Илић.
Први дан проведен је у Братислави, престоници Словачке, коју смо обишли уз туристичког водича. Застали смо поред Народног позоришта, Филхармоније, Катедрале Св. Мартина, Градске куће… Предвече смо стигли у Праг и помало уморни сместили се у хотел, са нестрпљењем чекајући наредни дан. Други дан екскурзије био је одређен за разгледање Прага. Велелепне грађевине, бројне катедрале и фантастична архитектура оставили су нас без даха. Шетали смо прашким улицама до Трга Вацлавске намести, подне смо дочекали испод чувеног астрономског сата Орлој, симбола Прага, обишли смо дворац Храдчани и Краљевску палату. Прошли смо кроз Златну улицу, чији је станар био Франц Кафка. Посебно упечатљив моменат био је прелазак преко чувеног Карловог моста. Данас је то поприште талентованих уличних сликара и место на коме су сви наши матуранти, у складу са веровањем, пожелели макар по једну жељу. Слободно време наши матуранти искористили су да посете неке од чувених чешких пивница, с обзиром на то да је Праг познат по производњи пива, која датира деценијама уназад.
Трећег дана ишли смо на излет до Карлових Вари, чувеног бањског лечилишта које датира још из XV века. Разгледали смо ово мало, туристичко место и његове знаменитости. Након излета, вратили смо се у Праг и наставили са уживањем у његовим звуцима, бојама и људима.
Четвртог дана ујутро махнули смо Прагу и кренули назад за Србију. Чак и међу највећим шаљивџијама завладала је помало сетна атмосфера. Матурантска екскурзија је дефинитивно путовање које се никада не заборавља.

Skip to toolbar