„Космодром 2023“, одржан 16. септембра на Петроварадинској  тврђави, је образовно-музичка манифестација, у организацији Комитета за развој свемирског програма, из AEROSPACE области са посебним акцентом на образовање и промоцију STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) области за све нивое образовања и грађане уопште. AEROSPACE и свемирски  инжењеринг су најзаступљенији током овог догађаја при чему су већина садржаја и активности намењена деци свих узраста.

Манифестација „Космодром 2023” била је  домаћин многобројним гостима: Факултету техничких наука, компанији Шнајдер електрик, Високој школи за васпитаче из Новог Сада који су се бавили најмлађима, Ваздухопловном савезу Србије, Аероклубу „Сремска Митровица” и нашој школи као јединој средњој школи и другима. Ученици СТШ „Миленко Брзак-Уча“, Живко Павловић, Никола Огњеновић, Ненад Радунковић, Петар Лазаревић, Бојан Ћулибрк, Виктор Шкоберне, Стефан Грујић, Огњен Дроњак, Синиша Топаловић, Дамјан Богичевић, Ана Момчиловић, Милош Стојановић и Никола Нићифоровић, били су добри аниматори за све посетиоце и одлични презентери рада дронова и 3Д штампача. Осим што су се сјајно снашли на полигонима за дронове као и у комуникацији са великим бројем посетилаца свих узраста, ученици су се упознали са радом робота, присуствовали трци ФПВ дронова  (дронови из првог лица), лансирању ракета, пројекцијама Планетаријума, могли су да лете балоном на топао ваздух и на крају да шаљу поруке у свемир. Слање порука у свемир вршено је преко INDO-SERBIA сателита, јер је партнер манифестације била Индија, која је пре неколико недеља слетела на Месец, те уживо преко свемира комуницирала са Србијом.

„Космодром 2023“ као ваздушно-космичка манифестација омогућила је нашим ученицима добру забаву али и упознавање са будућим занимањима из области роботике, а и свемирског програма, зашто да не!

Ученици су били у пратњи професора Игора Томића који је иницијатор сарадње наше школе и Комитета за развој свемирског програма, Немање Марковића и Татјане Мандић.

Skip to toolbar