У Недељи сећања и заједништва ,У периоду  од 7.5. до 10.5.2024. године ученици и професори Средње техничке школе, кроз разне активности и тематске радионице, обележили су  годину дана од свирепих злочина у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од страшног злочина у Нишкој Бањи и на тај начин активно изразили поштовање према трагично прекинутим животима“.

У току редовне наставе наставници су започињали сваки час дискусијом на неку од наведених тема.

Првог дана разговарало се на тему “Шта је толеранција? Јесмо ли довољно толерантни?”

Кроз различите примере из стварног живота, ученици су разматрали колико су они и њихово друштво толерантни према различитостима, било да се ради о културним, верским или личним разликама.

Другог дана, тема је била емпатија. Разговарали су о важности способности да се ставимо у туђе ципеле и разумемо туђе емоције и ситуације. Ученици су дискутовали о томе колико је емпатија присутна у њиховим животима и како би могли да је развијају и негују.

У току истог дана, ученици и професори су присуствовали извођењу представе “Није све у љубави,” коју су за њих извели румски гимназијалци, ученици Основне школе “Душан Јерковић” и  ученик наше школе из одељења Ikk Владимир Божић.Представа је додатно осветлила тему емпатије кроз драмски приказ животних ситуација које су изазвале снажне емоције.”

Трећег дана, тема разговора била је важност различитости. Кроз интерактивне активности и разговоре, ученици су увидели како различитости доприносе већем разумевању, толеранцији и бољем међусобном прихватању.

Тог дана, професори и представници ђачког парламента посетили су Установу за пружање услуга социјалне заштите “Солидарност”. Приликом посете , корисницима  смо уручили  слаткише које су за њих припремили ђаци, као и едукативне играчке које су одштампали на секцијама роботике. Посета је била дирљива и инспиративна, а договорена је и будућа сарадња са овом установом.

Последњег дана Недеље сећања и заједништва, тема је била неговање мира и заједништва. Наставници су водили ученике кроз дискусије о начинима на које можемо допринети миру у нашим заједницама и друштву у целини.

Кроз размену идеја и искустава, ученици су освестили значај активног рада на изградњи мирног и заједничког живота. Такође, ученици друге и треће године су, уз помоћ наставника, уређивали школско двориште како би подигли свест о очувању животне средине. Ова акција им је помогла да схвате важност бриге за околину и заједничког рада на очувању природе.

 

Током ових дана, кроз пажљиво одабране теме и интерактивне активности, ученици су имали прилику да се дубље повежу, разумеју важност међусобног поштовања, толеранције и заједничког рада на стварању бољег и хармоничнијег друштва.

Skip to toolbar