У Београду 18.05.2024. године одржано је такмичење у Girevoy sport-у. Наш ученик Милош Ђурић ученик трећег разреда образовног профила Електротехничар рачунара учествовао је на том такмичењу и освојио прво место у две дисциплине LC 2x12m и Armi snatch 1x12kg у категорији јуниора. Иако је ово било Београдско првентство на њему су учествовали и такмичари из Бугарске, Мађарске и Црне Горе.

Спорт потиче из Русије и постоје записи да се користио још пре 300 година.

Реквизит који се користи за овај спорт зове се гирја, код нас је познатије као руско звоно. Овај реквизит се користио за физичку припрему полицијских и војних снага Русије. Осим њих гирје користе за тренинг врхунски спортисти, нарочито борци у партеру (џудисти, бразилски џиу џицу борци, ММА борци…).

Основна разлика код руског звона у односу на остале једноручне тегове је у њеном тежишту. Тежиште код руског звона се не налази у дршци него у кугли. Због те своје специфичности мишићи стомака и леђа су у сталном напону покушавајући да одрже баланс приликом вежбања. Број вежби са гирјама је велики, а најпопуларнији су: swing, clean, snatch, press чучњеви и устајање из партера.

Историјат: Гирја се појавила као реквизит у 18. веку, где се кугла са дршком прво користила као тег за огромне кантаре за мерење приликом улова рибе, а касније су људи почели да се такмиче ко ће подићи тежу гирју више пута. У то време у Русији се користила као тежинска мера „пуд“ (1 пуд износи 16 kg), па су постојале гирје тежине ½ пуда, 1 пуд, 2 пуда…Прво такмичење одржано је у Липетску, СССР 1949. године и од тада гиревој спорт има статус спорта у СССР-у односно Русији. У Русији постоји и катедра за гиревој спорт на факултетима за спорт.

Skip to toolbar